Barion Pixel Skip to main content

Idei nárciszaink

Bemutatkoznak az idei évi, különleges megjelenésű nárciszaink:
– Replete: nagy, dupla koronás, édes illatú, tömött virágú fajta.
– Cassata: törékeny formájú, kellemes illatú, szabdalt virágú fajta.
 
 

A NÁRCISZ szó eredete/The origin of the word NARCISSUS A nárcisz elnevezés a görög narcissus szóból ered, amelynek jelentése „narkotikus”, valószínűsíthetően a hagymák mérgező mivoltára utal. A név eredete ugyancsak kapcsolódik egy görög mitológia alakhoz, Narkisszoszhoz, akinek születésekor megjósolták, hogy csak akkor élhet hosszú életet, ha nem ismeri meg önmagát. Ez az ellentmondásos jóslat csak akkor nyert értelmet, amikor bekövetkezett…

Nagyon sok nimfa beleszeretett a jóképű ifjúba, de szerelmük nem talált viszonzásra. Amikor Narkisszosz vadászat közben egy tó partján inni akart, belenézett a vízbe és ahogy meglátta magát, halálosan beleszeretett a tükörképébe. Hiába próbálkozott egész nap, nem tudta megölelni önmagát és ugyanúgy szenvedett, mint azok a nimfák, akiket Narkisszosz visszautasított.

Reggelre a tó partját beborították a sárga nárciszok. Hogy az epekedésbe halt bele az ifjú, vagy a tóba fulladt bele, senki sem tudja, mindenestre a lefelé hajló virágok a mai napig az önimádatot, beképzeltséget, vagyis a nárcizmust jelképezik. (Wikipedia)

error: Content is protected !!