Skip to main content

    TULIPGARDEN Csömödér    

    TULIPGARDEN Csömödér    

    TULIPGARDEN Csömödér    

    TULIPGARDEN Csömödér    

    TULIPGARDEN Csömödér    

TulipGarden Csömödér, 8957

Bemutatkozás

Sabján-Ozsváth Emese vagyok, agrár[1]mérnök, a Georgikonon végeztem 2005-ben, állattenyésztés szakirányon. Zala megyében, a szlovén határ közelében, Csömödérben élünk férjemmel, Krisztiánnal és öt éves kislányunkkal. Közel tíz évet dolgoztam az agrár-szakigazgatásban, ellenőr és falugazdász is voltam. Hat éve vagyok a gazdálkodói oldalon. Saját gazdaságomban levendula és szabadföldi tulipántermesztéssel, rét-legelő gazdálkodással foglalkozom, és hortobágyi racka juhokat tartok.

Krisztián szintén a Georgikonon végzett, gazdasági agrármérnökként 2003- ban. Édesapjával együtt vezeti a csömödéri telephelyű, 900 hektáros gazdaságot, melyben hagyományos szántóföldi növénytermesztés a fő irány, de rét és legelő gazdálkodást is folytatnak. Mintegy 60 magyar házi bivalyból és 60 magyar szürke szarvasmarhából álló, extenzíven tartott húshasznú állatállományuk van. Krisztián már közel 20 éve az agráriumban dolgozik, Iklódbördőce község társadalmi megbízatású polgármestere négy ciklus óta, és két éve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Nagyon büszkék és hálásak vagyunk, hogy a TulipGarden hálózat alapítói közé tartozhatunk. Krisztiánnal közösen vágtunk bele a tulipán projektbe, továbbra is aktív résztvevője, az idei évtől azonban saját vállalkozásomként üzemeltettem. 2021-ben 20 000 tulipán virágzott nálunk, 2022- ben már 50 000 tulipánunk lesz. A hollandiai tulipánmezőkön milliónyi tulipán virágzik, az egy egészen más kategória, de ki tudja…

A fajtaválasztásnál a tavalyi, első évünkben óvatosabban voltunk, inkább a klasszikus fajtákat és színeket válogattunk össze. Volt fehér, sárga, piros, sárga-piros cirmos, lila, rózsaszín és lazac színű tulipánunk. A látogatóink elsősorban a hosszú szárú, bimbós, vagy alig nyílt virágokat keresték. Az idei fajtáknál már bátrabbak voltunk, barack, lila, magenta és „fekete”, egy lila és egy rózsaszín duplavirágú, és több cirmos és rózsaszín fajtánk is lesz. Van olyan fajta is, ami 80 cm szármagasságot is el tud érni. Nagyon sikeres volt a fehér tulipánunk, ami anyák napján virágzott, így további két fehér fajtát is választottunk. Nagy segítséget jelent, hogy a Hollandiából származó a virághagymák beszerzése a TulipGarden hálózaton keresztül történt. Nagyon lényeges, hogy minőségi, nagyméretű hagymákat ültessünk, csak így számíthatunk, arra, hogy már az első évben virágot hoznak. A tulipán és a levendula is szezonnövény, ez teszi lehetővé, hogy az állandó feladatok mellett tudunk időt szakítani a kertészeti tevékenységre is.

A szüreti időszakban sok a szervezési feladat. Egy nagyon jól működő alkalmi munkavállalói csapatunk alakult ki az elmúlt évben, a szabad[1]téri étkeztetést egy helyi vállalkozó hölgy látja el a tulipán szüret alatt, kiemelkedő minőségben. Nagy örömmel és meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen nagy volt már az első évünkben a tulipánok iránti érdeklődés. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a tulipánszüret az év egyik első szabadtéri programja. Közel kettőezer látogatónk volt tavaly, idén legalább háromezer látogatóra számítunk. Terveink közt szerepel, hogy ismeretterjesztő jelleggel őshonos fákból álló ligeteket, látványos növénybeültetéseket létesítünk. Más fajokkal is szeretnénk bővíteni a kertünket, idén a dáliákkal teszünk egy próbát. Az első, 20 000 hagymából álló kertrészünkben lévő hagymákat ősszel cserélni fogjuk, és az idei eredmények függvényében a további bővítés is lehetséges. Szeretnénk évről évre többet és jobb minőséget nyújtani a látogatóinknak

Hírek, információk

TulipGarden Csömödér - Csömödér, 8957

Csapatunk

error: Content is protected !!